סוגי חברות ואיזה כדאי לכל אחד לפתוח
- עוסק פטור
- מתאים לעסקים עם מחזור הכנסות שנתי נמוך מ-100,000 ש"ח.
- אינו גובה מע"מ.
- אינו מגיש דוחות למע"מ באופן קבוע.
- מתאים לעסקים עם קהל לקוחות פרטיים.
- עוסק מורשה
- מתאים לעסקים עם מחזור הכנסות שנתי גבוה מ-100,000 ש"ח.
- גובה מע"מ.
- מגיש דוחות למע"מ באופן קבוע.
- מתאים לעסקים עם קהל לקוחות עסקיים.
- חברה בע"מ
- מתאימה לעסקים עם סיכון משפטי גבוה.
- נושאת באחריות משפטית נפרדת מבעליה.
- מבצעת הנהלת חשבונות דו-צידית.
- מתאימה לעסקים גדולים או צומחים.
הבחירה בסוג החברה המתאימה תלויה במספר גורמים, כגון מחזור ההכנסות, סוג הלקוחות, וסוג העסק. חשוב להתייעץ עם עורך דין או רואה חשבון כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבור העסק שלך.
- עוסק פטור
סוגי חברות ואיזה כדאי לכל אחד לפתוח
על כל עסק שפועל בישראל להירשם מול הרשויות על מנת להתנהל כחוק מבחינת מיסים, תשלומים, אגרות, דיווחים ושאר חובות וזכויות. החוק הישראלי קובע 3 אפשרויות של התאגדות בעבור עסקים : עוסק פטור, עוסק מורשה, חברה בע"מ.
הסיווג נקבע בהתאם למחזור ההכנסות הצפוי והקיים, היבטים של מיסוי, הגדרת אחריות משפטית ותחום העיסוק. בהתאם לצורך ובהתאם להוראה של הרשויות יוכלו עסקים להתקדם אל הרמה הבאה. כך למשל, עוסק פטור יוכל להתפתח ולקבל מעמד של עוסק מורשה.
מעמד של עוסק פטור לעסקים זעירים
עסקים בעלי מחזור הכנסות קטן רשאים להתאגד במתכונת של עוסק פטור ללא חובת הגשת דוחות למע"מ. עוסק פטור אינו מגיש דוחות למע"מ עקב מחזור הכנסות קטן ובהתאם לכך גם אינו רשאי להנפיק חשבוניות מס לגביית תקבולים. העוסק הפטור אינו מקזז מע"מ על ההוצאות ואינו מתקזז מול המדינה על מע"מ.
הוא רשאי להנפיק רק חשבוניות עסקה או קבלות אותן יוכל להנפיק רק לאחר שקיבל תשלום בעבור שירותיו. על עוסק פטור להגיש הצהרת הכנסות שנתית למס הכנסה ולמע"מ. במידה וסכום ההכנסות השנתי יהיה גבוה מהסכום המקסימלי שנקבע בחוק לעסק פטור לאותה שנה יידרש בעל העסק להתקדם אל הרמה הבאה ולהפוך לעוסק מורשה.
מעמד של עוסק מורשה:
הדרגה השנייה בסוגי העסקים והחברות היא מעמד של עוסק מורשה. כל עסק שמחזור ההכנסות השנתי שלו עולה על הסכום שקובע החוק לעוסק פטור נדרש לפעול במתכונת של עוסק מורשה. כמו כן, ישנם תחומי עיסוק בהם החוק דורש התאגדות במתכונת של עוסק מורשה ואינו מאפשר פעילות במתכונת של עוסק פטור גם כאשר מחזור ההכנסות השנתי נמוך.
עוסק מורשה מנפיק חשבוניות מס לגביית תקבולים, מקזז מס תשומות ומגיש דוחות למע"מ באופן קבוע. הוא גובה מע"מ, מתקזז על המע"מ ששילם ומשלם מס הכנסה ודמי ביטוח לאומי בהתאם לחוק ובהתאם לשיעורים שנקבעו בעבורו.
מעמד של חברה בע"מ:
חברה בע"מ נושאת באחריות משפטית נפרדת מבעליה וזוהי למעשה אחת הסיבות המרכזיות להקמת חברה בע"מ. במקרים בהם מוגשות תביעות ההגשה תהיה לרוב כנגד החברה ולא באופן ישיר כנגד בעליה.
הבעלות על החברה נקבעת על פי מניות כך שחלקו של כל שותף באחריות נקבע בהתאם כמות המניות שיש ברשותו. הרכוש ההון רשומים תחת החברה ולא בבעלות ישירה של בעליה. על מנת להקים חברה בע"מ נדרשים רישום ברשם החברות, הסכמת דירקטורים, ניסוח של תקנון חברה, תשלום אגרה שנתית ותשלום אגרת רישום. החברה תוכל להיות פרטית או ציבורית (נסחרת בבורסה).
עוסק פטור או עוסק מורשה – מה כדאי?
אחד השיקולים העיקריים בבואנו לפתוח תיק של עוסק פטור או תיק של עוסק מורשה מתמקד בסוג הלקוחות. אם מדובר בקהל שמורכב בעיקר מלקוחות פרטיים לא יהיה להם כל צורך בחשבוניות מס לקיזוז המע"מ ולא תהיה להם כל בעיה לעבוד מול עוסק פטור על פני עוסק מורשה.
במידה ומדובר בעסק עם קהל לקוחות שמורכב בעיקר מעסקים מורשים וחברות בע"מ, הם יעדיפו בד"כ לעבוד מול עוסקים מורשים שיוכלו להנפיק בעבורם חשבונית מס עמה יוכלו לקזז את המע"מ.
החיסרון המשמעותי של עוסק מורשה על פני עוסק פטור הוא הצורך בהתנהלות חודשית אל מול משרדי המע"מ. בעוד עוסק פטור מבצע דיווח אחד בשנה, עוסק מורשה נדרש בכמה דיווחים במהלך השנה.
עוסק מורשה או חברה בע"מ – מה כדאי?
יתרונות של חברה בע"מ על פני עוסק מורשה יבואו לידי ביטוי באחריות של החברה בלבד על חובות מול אחריות מלאה של הבעלים במקרה של עוסק מורשה. כמו כן, חברה בע"מ מבצעת הנהלת חשבונות דו-צידית שמאפשרת מעקב טוב יותר אחר התשלומים של הלקוחות והספקים.
קראו עוד על פתיחת עסק מהבית.
בישראל קיימים שלושה סוגים עיקריים של התאגדות לעסקים: עוסק פטור, עוסק מורשה וחברה בע"מ.
עוסק פטור הוא עסק זעיר שאין לו חובת הגשת דוחות למע"מ ואינו מגיש דוחות למס הכנסה. הוא מנהיג הוצאות והכנסות ואינו מקזז מע"מ מלקוחותיו.
חברה בע"מ היא חברה עם אחריות משפטית נפרדת מבעליה. הבעלות בחברה מוגבלת למניות, והחברה מבצעת הנהלת חשבונות דו-צידית.
ייעוץ עסקי הוא המפתח להצלחה ולצמיחה עסקית. בעל עסק יכול למשוך מהניסיון והמומחיות של יועץ עסקי ולממש את היתרונות שלו כדי לקבל הכוונה מקצה לקצה בניהול העסק. ייעוץ עסקי יכול לעזור להבין את נקודות החוזק והתורמות העסק, לזהות את החולשות ולפתח אסטרטגיות מתאימות לשיפור ולצמיחה של העסק.